یکی از خوشمزهترین و سادهترین گیاه برای کاشت، ریحان است. ریحان، جزء خانواده ی نعناع است و در پخت بسیاری از غذاهای آسیایی یا غربی به صورت خشک و تازه استفاده میشود. در ایران نیز علاوه بر این، ما از برگهای تازهی آن همراه با غذا لذت میبریم. در تایلند از بذر ریحان هم در طبخ برخی غذاها استفاده میشود. روش کاشت بذر ریحانه + مراقبت از آن را در ادامه این مطلب بخوانید تا همیشه در خانه از برگهای تازهی آن بهرهمند شوید.
آموزش کاشت ریحان در خانه
جهت کاشت بذر ریحانه در گلخانه و آپارتمان مراحل زیر را قدم به قدم دنبال کنید:
1. ابتدا فضای کار و خاک را آماده کنید. یک ظرف پلاستیکی را از خاک مناسب پر کرده و به مقداری آب اضافه کنید که خاک در دستانتان قوام داشته باشد. آب را کم کم بیافزایید و خاک را هم بزنید تا زمانیکه چسبندگی لازم ایجاد شود. میتوانید برای مخلوط کردن خاک از یک بیلچه یا قاشق بزرگ استفاده کنید. اما بهتر است با دستانتان قوام خاک را آزمایش کنید، بخصوص اگر تازهکار هستید. اگر خاک خیلی مرطوب بود، مقداری خاک خشک اضافه کنید تا بافت مناسبی ایجاد گردد.
2. ته یک گلدان کوچک را حدود یک و نیم تا دو و نیم سانتیمتر از همان خاک مرطوب پر کنید.
3. بذرهای ریحان را با فاصله با هم بکارید. دقت کنید که همیشه توصیه میشود چند بذر اضافه نیز بکارید چون ممکن است تنها برخی از دانهها جوانه بزنند.
4. سپس مقداری خاک خشک (با توجه به عمق پیشنهادی روی بستهبندی دانهی ریحان) روی بذرها بریزید. اگر چنین اطلاعاتی روی بستهبندی موجود نیست، بذرها را در عمقی تقریبا برابر با دو برابر سایزشان بکارید.
5. حال با یک اسپری سطح خاک را به آرامی خیس کنید. هنگام کاشت بذر ریحان، بسیار اهمیت دارد که دانه به خوبی با خاک در تماس باشد تا بتواند رشد کند. اگر متوجه شدید که اتفاقی دانهای از خاک بیرون آمده، به آرامی آن را به خاک بازگردانید.
6. در آخر، جهت حفظ رطوبت یک سرپوش روی گلدان خود قرار دهید. اگر این سرپوش به خوبی در جای خود قرار بگیرد دیگر نیازی نیست تا زمان جوانهزدن به بذرها آب بدهید.
7. بذر ریحان را در یک مکان گرم قرار دهید – حدود 70 درجه – و هر روز آنها را چک کنید. ریحانه خیلی سریع جوانه میزند و انتظار میرود در عرض 3 تا 5 روز این جوانهها ظاهر شوند. اما بسته به شرایط خانهی شما ممکن این این زمان کم یا زیادتر شود.
8. به محض مشاهدهی جوانهها، سرپوش را بردارید، حتی اگر فقط یک دانه جوانه زدهباشد. جهت تقویت رشد گیاه ریحان، میتوانید از نور تکمیلی استفاده کنید تا برگهای آن به هم چسبیده نباشند.
مراقبت از جوانه ریحان
اگر تجربهی کاشت یا مراقبت از گیاه را داشته باشید، حتما با هیجان و احساس رضایتی که با دیدن یک جوانه احساس میشود، آشنا هستید. اکنون وقت آن است که از این جوانههای کوچک مراقبت کنید. دستورالعملهای زیر به شما کمک میکنند از جوانهی ریحان مراقبت کنید. توجه داشته باشید که اینها، نکات کلی هستند که ممکن است بسته به محیط کمی تفاوت داشته باشند.
آبیاری ریحان
جوانهی ریحان را باید دوبار در هفته آبیاری کنید. البته این میزان بسته به رطوبت محیط شما میتواند متغیر باشد. بنابراین این قانون کلی را به خاطر داشته باشید: زمانی که سطح روی سطح روی خاک خشک شد، وقت آبیاری است.
همیشه از انتها به گلدان آب دهید. جوانهی شما از ریشه آب را دریافت میکند نه ساقه. اگر سطح آب بیش از حد مرطوب باشد، ممکن است منجر به رشد قارچ گردد. بهترین راه برای آبیاری گیاه این است که گلدان را درون یک کاسه آب قرار دهید تا زمانی که سطح آن نیز خیس شود. بعد گلدان را بردارید و در جای خود بگذارید. در صورتی که زیرگلدانی شما به اندازهی کافی بزرگ است، میتوانید درون آن اب بریزید و زمانیکه سطح خاک نیز مرطوب شد، آب اضافه را دور بریزید.
نور مورد نیاز
گیاه ریحان عاشق گرمای خورشید است. اطمینان حاصل کنید که گیاه شما حداقل 6 ساعت در روز نور خورشید از پشت پنجره دریافت میکند. اگر در حال پرورش ریحانه در خانه هستید، تقریبا همیشه به یک منبع نور اضافه مانند لامپهای فلوئورسنت احتیاج خواهید داشت. حتی یک لامپ معمولی که در نزدیکی یک گیاه قرار گرفتهباشد هم تاثیر خوبی دارد.
درست مانند انسانها، گیاهان نیز به عشق و توجه در جوانی احتیاج دارند. در مراحل اولیهی رشد، شما باید تا آنجا که ممکن است نور برای ریحان تامین کنید تا یک گیاه سالم و شاخهدار ایجاد شود. برای نهالهای جوان، 12 تا 16 ساعت نور توصیه میشود. در صورتی که از چراغهای مکمل استفاده میکنید، گیاه را 6 تا 9 سانتیمتر با فاصله از منبع نور قرار دهید و همینطور که ریحان رشد میکند، چراغ را نیز بالاتر ببرید. سعی کنید با استفاده از تایمر، درست زمانی که نور طبیعی از پنجره قطع میشود، لامپها را روشن کنید تا زمانیکه گیاه در مجموع 16 ساعت نور دریافت کند.
اطلاع از قیمت و خرید بذر ریحان ← خرید بذر ریحان سبز بستهی 100 گرمی
برداشت ریحان
شما میتوانید هر زمانی که گیاهتان حدود 6 برگ یا بیشتر داشت، برداشت خود را شروع کنید. اما توجه کنید که برای اینکار بهتر است یک شاخهی کامل یا یک گره را جدا کنید تا هم گیاه شما زیبا بماند و هم رشد آن بیشتر تحریک شود. یک ساقهی بلند را انتخاب کنید و از جایی که دو برگ در انتها باقی بماند، آن را ببرید. بسته به نیاز خود، همین روند را در مورد ساقههای دیگر تکرار کنید.
سخن پایانی
کاشت بذر ریحان یکی از سادهترین روشها برای داشتن تعداد زیادی گیاه ریحان درخانه است. شما همچنین میتوانید انواع گونههای ریحان را به همین ترتیب پرورش دهید. اگر گیاه شما بیش از نیازتان برگ داد، میتوانید آنها را چیده و خشک کنید یا از گیاه خود قلمه بزنید. آیا شما تا به حال بذر ریحان کاشتهاید؟ آیا نکات یا تجربیاتی دارید که در این روند به همراهان «هفتپر» بیشتر کمک کند؟
خيلي ساده و كامل بود. بسيار سپاسگزارم. به نظرم پيشنهاد خوبي براي يك فعاليت سرگرم كننده و مفيد در خانه (به ويژه براي بچه ها ) است.